top of page

Camping the
trash out

Muzej popularnih i supkultra PopSubUP

TRAJANJE

 

METODE

CILJ

PROJEKTA

Novembar 2020 - avgust 2021

Scenografija ,,instagramičnog'' pop-up muzeja u kemp stilu, radionice, završni film i publikacija istraživačkih radova

Podsticanje stvaralaštva i istraživanja u oblasti kempa uz pokretanje debate o različitim društvenim pitanjima

Partneri

KSIU.png
Coca Cola HBC Srbija
01_dev9t_logotip.png
images-removebg-preview.png
ciglana logo.png
Božidarac (6).png
PR tim FPN
Untitled-design-2020-09-27T225201.638.png
Repertoar_v2-pdfc.png

Medijski partneri

Danas tamniji logo.png
Logo Čupave Kelerabe PNG.png
SEEcult_logo-removebg-preview.png
HL logo u krivama (2).png
red portal LOGO.png
mingl-logo.png
WANNABE_MAGAZINE_LOGO-1-removebg-preview.png
Gle.tv.png
bdw logo.png
PLezir png_edited.png

Glavni medijski pokrovitelj

ZE_logotip-01__1_-removebg-preview.png

Partner završnog filma

Gle.tv.png

Projekat podržan od strane

Vođena tura posetilaca
Selfie booth!
Selfie booth!
Scenografija inspirisana ,,Slikom Dorijana Greja''
Scenografija inspirisana filmom ,,Jennfier's body''
Kostimografija
Dendiji - Izložba u Ciglani
Prikaz kostima inspirisanog Met Galom 2019.
Bebi Dol - photoboot

Camping the trash out projekat okuplja mlade stvaroce (scenografe, scenske arhitekte, primenjene umetnike i sl) i mlade istraživače (sociologe, antropologe, andragoge, politikologe, kulturologe, komunikologe i sl) sa ciljem kreiranja interaktivne, pop up izložbe kao foruma za diskusiju o različitim društvenim temama.O TEMI 

,,Mnoge stvari postoje, a nemaju ime; mnoge stvari, čak i kad imaju ime, zapravo nikad nisu bile opisane. Jedna od takvih stvari je i senzibilitet – nepogrešivo moderan, kao neka vrsta sofisticiranosti, koja se teško može nazvati sofisticiranošću – a koja postoji pod kultnim imenom, ,,kemp”. - Ovim rečima Suzan Sontag opisuje fenomen kempa već 1966. godine.
 

Možemo se složiti da ovakav opis kempa ostaje i dan danas aktuelan, kako se kempom smatraju autori od Endija Vorhola, Oskara Vajlda, ali i Lana del Rej, Lejdi Gaga, Dejvid Bouvi, Doli Parton, pa čak i popularni mimovi i ''shitposting'' stranice. Nije neobično i što se versajska moda prenaglašenih dvorskih odevnih kombinacija takođe smatra kempom.

Mnogi će debatovati šta je zaista kemp, a šta ne, ali na kraju dana jasno je da nas sve makar malo intrigira ova pojava i da se mnogi fanovi različitih supkultura okupljaju oko ovakvih i sličnih sadržaja. Prenaglašenost, nametljivost, preterana glamuroznost samo su neke od reči kojima se opisuje ovaj fenomen. Zbog čestog mešanja kempa sa kičom i trešom kao srodnim pojmovima biće više reči i o ovim temama u okviru projekta.

Rečima Filipa Kora ,,Kemp je laž koja govori istinu'', te zaista mnoge teme društvenih pitanja pokrenute su i protežirane u oblandi kempa (položaj žena, stanje društva i ekonomije, pitanja roda i identiteta). Upravo zbog toga je i kemp odabran kao centralni integrativni činilac pilot izložbe Muzeja popularnih i supkultura.

 

 

O METODU

Organizacijom izložba u KC Magacin i Ciglani (u okviru festivala Dev9t) pod nazivom ,,Pronađi kemp u sebi ... !?'' nastojali smo da scenografski, pop-up format komercijalnih muzeja (Superkendi muzeja, Muzeja Iluzija, Muzeja Selfija i sl) iskoristimo sa ciljem da se oko interaktivnih sadržaja okupe zainteresovani učesnici kako bi razgovarali o različitim društvenim temama. Kako onlajn zabavni sadržaji (mim stranice, ,,shitposting'', vlogovanje) sve češće postaju pokretači različitih aktuelnih društvenih tema, na sličan način smo  želeli u oflajn okruženju (uživo) da okupimo ljude u opuštenoj atmosferi kako bi mogli da upoređuju i diskutuju o sličnostima i različitostima svojih stavova. To smo ostvarili kroz kustoska vođenja i zanimljive radionice na temu estetike, društvenih pitanja, filma i kreativno-radioničarkskih rukotvorina.

 

Verujemo u bogatstvo mišljenja i različitost tema, te smatramo da ne postoji jedan jedinstveni ,,pravi'' stav o nekoj temi. Sa druge strane, provokacije, indoktrinacije i agresivno nametanje stavova strogo odbacujemo kao sredstvo komunikacije. Argumentacija je uvek dobrodošla! 

Sveukupno kreativno i istraživačko iskustvo baštinimo kroz završnu publikaciju istraživačkih radova mladih istraživača i završni poludokumentarni film na temu kempa i našeg iskustva sa temom.

SCENOGRAFI

Nina Papić (Ciglana)

Stefan Spirovski (Ciglana)

Ana Škrbić (KC Magacin)

KOSTIMOGRAFI

Anja Knežević (Ciglana)

David Lulić (KC Magacin)

GRAFIČKI DIZAJNER
Andrijana Stefanović

KUSTOS

Uroš Đurović

ASISTENT KUSTOSA

Ana Milovanović

ASISTENTI

Slavica Sandić

Vanja Popović

Nikolija Mitrović

Istraživački tim, saradnike publikacije i saradnike na završnom filmu pogledati na stranici nasleđa projekta

SOCIAL MEDIA TIM:

Emilija Janković
MIlica Milović
Nevena Tomić
Valentina Pataki
Martina Đorđević
Katarina Filip
Miona Blaževic
Maksim Vojvodić
Ana Škrbić
Ana Milanović
Bojana Popović

flamingo-5121459_1280.png
palm-tree-1297489_1280.png

ŠTA NAKON PROJEKTA?

Završna publikacija ,,Kemp u nama i mi u kempu!'' istraživačkih radova, mladih istraživača na temu kempa, dostupna je u digitalnom formatu i slobodna za preuzimanje  i korišćenje za dalja istraživanja uz poštovanje autorstva i autorskih prava.
 

 


Završni, dokumentarni film projekta na temu kempa takođe je dostupan na YouTube kanalu muzeja. 

bottom of page