Camping the trash out

TRAJANJE

DATUM IZLOŽBE

POSTAVKA

CILJ PROJEKTA

Novembar 2020 - Jul 2021

TBA

Scenografija ,,instagramičnog'' pop-up muzeja u kemp stilu

Podsticanje stvaralaštva i istraživanja u oblasti kempa uz pokretanje debate o različitim društvenim pitanjima

Glavni medijski partner

jpg-e1547654439754_edited.png

Camping the trash out projekat okuplja mlade stvaroce (scenografe, scenske arhitekte, primenjene umetnike i sl) i mlade istraživače (sociologe, antropologe, andragoge, politikologe, kulturologe, komunikologe i sl) sa ciljem kreiranja interaktivne, pop up izložbe kao foruma za diskusiju o različitim društvenim temama.O TEMI IZLOŽBE

,,Mnoge stvari postoje, a nemaju ime; mnoge stvari, čak i kad imaju ime, zapravo nikad nisu bile opisane. Jedna od takvih stvari je i senzibilitet – nepogrešivo moderan, kao neka vrsta sofisticiranosti, koja se teško može nazvati sofisticiranošću – a koja postoji pod kultnim imenom, ,,kemp”. - Ovim rečima Suzan Sontag opisuje fenomen kempa već 1966. godine.
 

Možemo se složiti da ovakav opis kempa ostaje i dan danas aktuelan, kako se kempom smatraju autori od Endija Vorhola, Oskara Vajlda, ali i Lana del Rej, Lejdi Gaga, Dejvid Bouvi, Doli Parton, pa čak i popularni mimovi i ''shitposting'' stranice. Nije neobično i što se versajska moda prenaglašenih dvorskih odevnih kombinacija takođe smatra kempom.

Mnogi će debatovati šta je zaista kemp, a šta ne, ali na kraju dana jasno je da nas sve makar malo intrigira ova pojava i da se mnogi fanovi različitih supkultura okupljaju oko ovakvih i sličnih sadržaja. Prenaglašenost, nametljivost, preterana glamuroznost samo su neke od reči kojima se opisuje ovaj fenomen. Zbog čestog mešanja kempa sa kičom i trešom kao srodnim pojmovima biće više reči i o ovim temama u okviru projekta.

Rečima Filipa Kora ,,Kemp je laž koja govori istinu'', te zaista mnoge teme društvenih pitanja pokrenute su i protežirane u oblandi kempa (položaj žena, stanje društva i ekonomije, pitanja roda i identiteta). Upravo zbog toga je i kemp odabran kao centralni integrativni činilac pilot izložbe Muzeja popularnih i supkultura.

 

 

O FORMATU

Izložba nastoji da scenografski, pop-up format komercijalnih muzeja (Superkendi muzeja, Muzeja Iluzija, Muzeja Selfija i sl) iskoristi sa ciljem da se oko interaktivnih sadržaja okupe zainteresovani kako bi razgovarali o različitim društvenim temama. Kako onlajn zabavni sadržaji (mim stranice, ,,shitposting'', vlogovanje) sve češće postaju pokretači različitih aktuelnih društvenih tema, na sličan način bismo želeli u oflajn okruženju (uživo) da okupimo ljude u opuštenoj atmosferi kako bi mogli da upoređuju i diskutuju o sličnostima i različitostima svojih stavova.

 

Verujemo u bogatstvo mišljenja i različitost tema, te smatramo da ne postoji jedan jedinstveni ,,pravi'' stav o nekoj temi. Sa druge strane, provokacije, indoktrinacije i agresivno nametanje stavova strogo odbacujemo kao sredstvo komunikacije. Argumentacija je uvek dobrodošla!

O REALIZACIJI

Nakon okupljanja zainteresovanih mladih istraživača i umetnika, pristupa se kreativnom osmišljavanju izložbe i koncepta, a potom i realizaciji scenografije za izložbu kao i istraživačkih radova.

Projekat je trenutno u fazi okupljanja saradnika i inicijalnoj organizaciji.

Ako bi želeo/želela da nam se pridružiš, stekneš iskustvo uz dobro druženje, honorar i kreativnu atmosferu, možeš pogledati koje sve veštine, znanja i pozicije su nam potrebe na sledećem linku.